Vakantiejobs enkel voor werknemers: discriminatie

Althans, dat is de visie van UNIA, de organisatie die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.

Wat zegt UNIA?

UNIA zegt dat bedrijven die vakantiejobs voorbehouden aan kinderen of andere familieleden van hun personeelsleden in strijd zijn met de antidiscriminatiewet.

Bram Sebrechts, woordvoerder van Unia verduidelijkt: “Bedrijven vragen ons inderdaad regelmatig of ze bij het toekennen van studentenjobs voorrang mogen verlenen aan kinderen van hun werknemers”.

“Wij hebben de vraag onderzocht. Onze conclusie: het is inderdaad in strijd met de antidiscriminatiewet. Want houd er rekening mee, niet enkel discriminatie op basis van religie, ras of handicap vallen hieronder, ook discriminatie op basis van geboorte. Je mag niet bevoordeeld worden omdat je het kind bent van iemand.”

Advies voor bedrijven om discriminatie te vermijden

“Wij adviseren bedrijven die vakantiejobs willen invullen dan altijd om slechts een klein deel van de beschikbare vakantiejobs open te stellen voor familie van personeel.”

Werkgevers die geen selectieprocedure willen organiseren, kunnen ook altijd alternatieve oplossingen zoeken zoals bijvoorbeeld een loting of een toewijzing in chronologische volgorde van inschrijving.

Moeilijke toegang voor allochtonen

UNIA wijst erop dat allochtonen het een pak moeilijker hebben om een goede studentenjob te vinden dan hun autochtone leeftijdgenoten. Resultaat: ze raken gedemotiveerd voor ze echt aan het werk gaan.

Mogelijk worden deze allochtone studenten ook tegengewerkt doordat ze relatief minder studentenjobs toegestuurd krijgen via familie of vrienden.

En dit is spijtig. Wie een of meerdere vakantiejobs heeft uitgevoerd, heeft een voorsprong op de arbeidsmarkt. Ervaring is een pluspunt bij sollicitaties. Je krijgt geen baan enkel omdat je een vakantiejob hebt gedaan maar het kan een werkgever over de streep trekken. Je kan zo tijdens het sollicitatiegesprek concreter worden, je hebt een beter zicht op plus- en minpunten.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Op deze manier vermijden we spambijdrages.