Weg met het pensioen, leve de platformeconomie!

Recent gepensioneerde senioren kunnen een veelbelovende toekomst hebben als ondernemers en platformwerker.

In de schaduw van torenhoge flatgebouwen in Nowon-gu, een voorstad van Seoel, verzamelen medewerkers van CJ Logistics, een groot Zuid-Koreaans bezorgingsbedrijf, bij het lokale welzijnscentrum. Een vrachtwagen trekt op en de groep, grotendeels 70+ mannen, beginnen met pakketten te lossen. 'Het is veel beter dan thuis te blijven', zegt Eun Ho Lee, een 77-jarige die in zijn jongere dagen een bedlinnenbedrijf had. Zoals zoveel van zijn generatie in dit land, heeft hij geen pensioen en leeft voornamelijk van zijn spaargeld, dus de 500-600 euro die hij met deze baan verdient is welkom. Hij kan zich niet voorstellen dat hij ooit vertrekt.

Er zijn nadelen bij oudere werknemers, geeft een plaatselijke toezichthouder toe. Ze kunnen minder pakketten tegelijkertijd dragen en zijn soms langzamer dan hun jongere collega's. Maar omdat het bedrijf haar medewerkers per levering betaalt, doet dat er niet toe.

In de rijke wereld, en vooral in Europa, is het debat over pensioen vaak gericht op het intergenerationele conflict: openbare pensioenregelingen betekenen dat de jonge in feite voor de oude betalen. Maar als oudere mensen langer zouden werken, zou de resulterende economische stimulans zowel jong als oud ten goede komen, waardoor extra groei ontstaat. De gemiddelde 65-jarige in de rijke wereld kan verwachten om nog twintig jaar verder te leven, de helft daarvan zonder handicap. Als mensen in landen met een oudere bevolking, zoals Duitsland, Japan en Spanje, die tussen 2010 en 2050 2 jaar per decennium langer doen werken, zou dit voldoende zijn om het effect van de demografische verandering te compenseren, aldus Andrew Mason, van De Universiteit van Hawaï, en Ronald Lee, van de Universiteit van Californië, Berkeley.

Een werkethiek als geen ander

De baby-boomer generatie, bekend om zijn energie en assertiviteit, heeft het credo "work till you drop" omarmd, maar op zijn eigen voorwaarden. Veel van zijn leden hadden altijd gepland om langer te werken dan de officiële pensioenleeftijd, niet alleen vanwege het plezier om te werken, maar ook omdat ze het geld nodig hebben. Aegon vond in een recente enquête dat meer dan de helft van de werknemers boven de 55 op een flexibele overgang naar pensioen hoopt maar slechts een kwart zag dat hun werkgevers hun deeltijds zouden laten werken. Leeftijdsdiscriminatie in zowel retentie als werving is ook een ernstig obstakel om mensen langer in het werk te houden. Een Amerikaanse studie met 40.000 fictieve CV's die werden verstuurd naar aanleiding van gepubliceerde vacatures voor laaggeschoolde banen, bleek dat kandidaten tussen 49 en 51 jaar 19% minder terugbellen werden dan die van 29 tot 31 jaar met voor de rest identieke CV's. Voor de leeftijdsgroep 64-66 was het verschil 35%.

Maar er is een andere manier waarop ouderen de economie ondersteunen: door hun geld te besteden.

In reactie op dergelijke discriminatie en onbuigzaamheid, proberen sommige babyboomers hun geluk in de platformeconomie. Hoewel dit type job meestal gezien wordt als iets wat jongeren doen, past het op veel manieren beter bij oudere mensen. Ze zijn vaak tevreden om deeltijds te werken, zijn niet op zoek naar carrièreprogressie en zijn beter in staat om te gaan met de onzekerheid van dergelijke banen. Een kwart van de bestuurders voor Uber, een on-demand taxi service, zijn meer dan 50 jaar. Meer algemeen, een kwart van alle Amerikanen die zeggen dat ze werken in de "deeleconomie" zijn 55+, volgens PwC "Nu regel ik mijn eigen toekomst. Ik beheers mijn eigen leven, "zegt Aykut Durgun, een 60-jarige voormalige retailmanager die zijn prachtig bewaard Mazda 5 voor Uber rijdt.

Hij moest wennen aan de verandering van jobinhoud: van het aansturen van een team van 40 mensen tot het vervoeren van ​​20-jarige op de achterbank. Maar hij houdt van de sociale aspect, de flexibiliteit en de uitdaging van het navigeren door de stad. Het verdient ook niet slecht. Hij verdient ongeveer $ 6.000 per maand voor belasting en ziet geen reden om minder te gaan werken: "Het is de beste manier om dementie te voorkomen."

Het helpt dat de netwerkeconomie meer is dan het leveren van pizza's of mensen. Bedrijven die on-demand advocaten, accountants, docenten en persoonlijke assistenten aanbieden, vinden veel recruiten bij ouderen. Wahve (kort voor Work At Home Vintage Experts), een bedrijf in New York, biedt werk aan honderden voormalige financiën en verzekeringspersonen, vooral aan 60 en 70-jarigen. "Verzekeraars en makelaars hebben grote talentproblemen, het duurt jaren om een verzekeraar op te leiden ," zegt Sharon Emek, de 71-jarige oprichter van het bedrijf. Ze realiseerde zich dat de boomers uit de arbeidskrachten weggingen, maar ze niet wilden stoppen met werken. Dus nu zijn ze "deeltijds op pensioen".

Startup generation

De boomers worden ook ondernemers. In Amerika zijn mensen tussen 55 en 65 nu 65% meer geneigd om bedrijven op te starten dan mensen tussen 20 en 34, volgens de Stichting Kauffman. In Groot-Brittannië zijn 40% van de oprichters meer dan 50 jaar oud en bijna 60% van de 70-jarigen die nog steeds werken, zijn zelfstandig, die zo veel over de beperkingen van conventionele werkplekken zegt als over de ondernemerszin van deze senioren.

In Japan en Zuid-Korea, een van de snelste verouderende samenlevingen van de wereld, hebben grote bedrijven de neiging om zich te ontdoen van oudere werknemers als ze 60 benaderen en veel van deze werknemers starten dan een bedrijf. Sommige werkgevers, waaronder Hyundai, helpen nu ook oudere werknemers om de overgang naar leven te maken als een ondernemer.

Maar "het is geen werkgeversbaan om de samenleving te redden. Ze moeten de business case voor oudere werknemers zien, "zegt Laura Carstensen van de Stanford University. Dat vereist een paar mythen over het aanpakken van oudere werknemers. Voornamelijk dat ze minder geschikt zijn, inventief en productief zijn dan de jonge. Dit kan 50 jaar geleden waar zijn geweest, maar zowel de werkplek als de werknemers zijn veranderd. In de afgelopen decennia is het punt waarop werknemers fysiek niet meer in staat zijn om te werken, veel hoger verloopt dan het leeftijdsgebied.

Het idee dat alleen de jonge kan innoveren is ook succesvol achterhaald. Ofal zijn oudere werknemers minder productief dan jongeren, is moeilijker te zeggen. Op gebieden waar fysieke vaardigheid zich uitstrekt, zoals sport, is het duidelijk. Maar op veel gebieden daalde de prestatie niet noodzakelijkerwijs met de vooruitgaande leeftijd. En zelfs in banen waar het misschien is, zijn er vaak manieren om deze achteruitgang op te lossen.

Gernot Sendowski, diversiteitschef bij Deutsche Bank in Duitsland, legt uit: "In operationeel werk kunnen oudere werknemers langzamer zijn, maar ze maken daarmee minder fouten, dus in totaal zijn ze niet minder productief. Als we teams hadden met alleen oudere mensen, zouden ze te langzaam zijn; Als we teams hadden met alleen jongeren, zouden er te veel fouten zijn. 'Het antwoord van de bank is multigenerationele teams te implementeren.

Mercer heeft ook geconstateerd dat de bijdrage van de oudere werknemers waarschijnlijker zal optreden in groepsprestaties dan in traditionele individuele prestatie statistieken (hoeveel widgets iemand per uur maakt). "Het lijkt erop dat de bijdrage van oudere werknemers in de toenemende productiviteit van degenen om hen heen komt," zegt Haig Nalbantian, een partner in het bedrijf. In herhalend werk lijkt de productiviteit op leeftijd te vallen, maar in kennisgebaseerde banen lijkt de leeftijd geen verschil te maken in prestaties, vindt Axel Börsch-Supan van het Max-Planck-instituut in München. En wanneer dergelijke banen ook sociale vaardigheden vereisen (zoals bijvoorbeeld bij financiële adviseurs), neemt de productiviteit daadwerkelijk toe met de leeftijd, voegt hij toe. Dat zou oudere kennismedewerkers een voordeel moeten geven in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI), waar sociale vaardigheden een belangrijke extra kunnen zijn.

Dit is beter nieuws voor de hooggeschoolde oudere werknemers dan voor laaggeschoolden. "Wie gezond blijft, is niet willekeurig; Onderwijs is verreweg de voornaamste voorspeller, "zegt mevrouw Carstensen. En meer hoogopgeleide Amerikanen zijn meer kans om langer te werken, schrijf David Bloom, van de Harvard University, en collega's. Het is ook duidelijk geworden dat sommige werkzaamheden goed kunnen zijn voor zowel lichamelijke als cognitieve gezondheid. Dit helpt bij het uitleggen van de aanzienlijke kloof in zowel de algemene als de gezonde levensverwachting tussen geschoolde en ongeschoolde werknemers die sterker kunnen groeien, tenzij iedereen toegang heeft tot levenslang leren om ze meer aanpasbaar te maken.

Gelukkig is het soort veranderingen in het werkende leven dat oudere werknemers zoeken - flexibele uren, een werkplek ontworpen met wellness in het achterhoofd, de mogelijkheid om te blijven leren - zijn ook ook de soort dingen die millennials aan hun werkgevers vragen. En als werkgevers hun kosten kunnen laten dalen door zich te ontdoen van leeftijdskosten, zoals vaste promoties en weddeschalen, zullen ze minder reden hebben om oudere mensen te vermijden en de werkplek eerlijker en productief te maken voor iedereen.

Een grote economische bijdrage van ouderen die niet in de cijfers voorkomt, is onbetaald werk. In Italië en Portugal zorgt ongeveer één grootmoeder op vijf dagelijks voor een kleinkind, schat Karen Glaser van King's College London. Dat geeft de ouders vrij om naar het werk te gaan, met grote besparingen op kinderopvang. In Groot-Brittannië besparen onbetaalde ouderenzorgers de staat ongeveer 11,4 miljard pond per jaar, volgens Age UK.

Naast ondersteuning in het gezin streeft een kwart vol naar vrijwilligerswerk na pensioen, volgens een recente studie Door Aegon. In Amerika hebben de over 55's formeel 3,3 miljard uur in 2016 vrijwilligd, waardoor een economische bijdrage ter waarde van 78 miljard dollar werd gewonnen, zegt de Corporation for National and Community Service, een federaal agentschap. Een aantal studies heeft aangetoond dat dit niet alleen de goede oorzaken bevordert, maar ook hun eigen lichamelijke en mentale gezondheid.

(vertaald en geredigeerd, uit The Economist)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Op deze manier vermijden we spambijdrages.