Hoeveel belastingen betaal ik normaal?

Als je na je studie begint te werken dan zal je het merken. Arbeid wordt in België heel sterk belast. Meer nog: we zijn één van de landen met de hoogste belastingen op arbeid in de wereld (bron: OESO). Dit betekent praktisch dat je een groot deel van je hard verdiende centen terug moet afgeven. Aan de fiscus voor federale, regionale en lokale belastingen. En aan sociale bijdragen om een pensioen op te bouwen.

Laten we twee voorbeelden bekijken van twee jonge starters die met hun eerste job beginnen. Het gaat hier om "normale jobs", dus geen vakantiejobs.

Werknemers

Laten we eerst het voorbeeld nemen van Els, net afgestudeerd met een bachelordiploma. Ze gaat aan de slag in een groot bedrijf.

Elke maand voorziet haar werkgever 2800 euro om haar te betalen, de totale loonkost. 700 euro per maand gaat direct naar de belastingen als "patronale bijdragen". De resterende 2100 euro is bedoeld voor Els. Dit is haar brutoloon

Els moet zelf ook nog belastingen betalen op deze inkomsten. Om te vermijden dat Els op het einde van het jaar duizenden euro's moet betalen aan de belastingen, zal haar werkgever een stuk van haar loon inhouden en al doorstorten naar de belastingen. In het geval van Els gaat het om 600 euro per maand. Op het eind van de rit krijgt Els de resterende 1500 euro, dit is haar nettoloon

Zelfstandigen

Laten we daarnaast het voorbeeld nemen van Dario. Hij is afgestudeerd als kinesist en is als zelfstandige aan de slag gegaan. Hij maakt elke maand 2500 euro winst

Hij betaalt elke maand ongeveer 520 euro "sociale lasten", zo is hij verzekerd bij ongeval en bouwt hij een pensioen op. 
Daarnaast betaalt hij ook belastingen, ongeveer 600 euro per maand. Er blijft dus ongeveer 1380 euro per maand nettoloon over.

Conclusie

Begrijp je nu waarom men zegt dat arbeid zwaar wordt belast? 

Opgelet, het uitvoeren van een loonberekening is complexe materie. In dit bericht gebruik ik ter illustratie grootte-ordes.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Op deze manier vermijden we spambijdrages.