Kan ik als zelfstandige werken?

De meeste informatie op deze website is voorzien voor de studenten die werken voor een werkgever. Sommige studenten werken liever als zelfstandige. De bepalingen rond arbeidsduur, rusttijden, welzijn, … zijn niet op hen van toepassing. Zij moeten wel aan verschillende voorwaarden voldoen en verplichtingen vervullen. Zo moet men om een zelfstandige activiteit te mogen uitoefenen in principe meerderjarig zijn, dus 18 jaar zijn. Voor de uitoefening van een activiteit van ambachtsman (prestatie van een dienst zonder levering van goederen), is de vereiste minimumleeftijd 16 jaar. De toestemming van de ouders of van de voogd is echter verplicht.

Papierwerk

Als zelfstandige moet men rekening houden met alle papierwerk die erbij hoort (ondernemingsloket, BTW, boekhouden, aparte bankrekening openen).

Zelfstandige-helper

Een student kan er ook voor kiezen de helper te worden van een andere zelfstandige. Zo staat hij een zelfstandige werknemer bij of vervangt hem bij de uitoefening van zijn beroep zonder tegenover hem verbonden te zijn door een arbeidsovereenkomst. Dit is een eenvoudiger systeem waarbij geen inschrijving als zelfstandige voor nodig is. En als hij jonger dan 20 jaar is, is de helper niet verplicht om zich in te schrijven en bij te dragen tot een sociale verzekeringskas voor zelfstandige werknemers.

Heb je vragen of opmerkingen? Plaats hieronder een reactie zodat onze verantwoordelijke studentenjobs je kan antwoorden.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Op deze manier vermijden we spambijdrages.